Del Valle de los Caídos al Valle de Cuelgamuros: entre la memòria, la història i l’arqueologia

Conferència de la investigadora de la UB Queralt Solé sobre la recerca de la identificació dels cossos del Valle de los Caídos.

La professora i investigadora de la UB Queralt Solé ens presenta la seva experiència com a directora de les tasques de recerca per identificar els cossos de les persones que van ser enterrades a la basílica de Cuelgamuros durant la dictadura franquista i que avui són reclamats pels seus familiars.

FOTO QUERALT SOLE
Cuelgamuros
Cuelgamuros
Cuelgamuros

El 26 de gener de 2023, ara fa un any, la Universitat de Barcelona organitzà un acte d’homenatge a totes les persones de la comunitat universitària represaliades pel franquisme. Un acte dedicat a tothom que va patir exili, presó o altres càstigs només per haver defensat la llibertat i els valors democràtics en el període més negre de la nostra història recent.

Un any després, i amb la voluntat de continuar recordant les amargues conseqüències de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat de Barcelona, el 26 de gener de 1939, la Universitat de Barcelona presenta una interessant conferència sobre les tasques d'identificació de les persones enterrades a la basílica del Valle de Cuelgamuros, a càrrec de la professora i investigadora de la UB, Dra. Queralt Solé Barjau.

El Valle de Cuelgamuros, batejat pel franquisme com a Valle de los Caídos, allotja la tomba faraònica construïda durant els anys quaranta i cinquanta pel franquisme. El conjunt monumental, que fins fa poc acollia els cossos del dictador Franco i de José Antonio, acull actualment més de 33.000 cossos, entre els quals més de 10.000 corresponen a combatents republicans procedents de fosses comunes d’arreu de l’Estat. La professora d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona Queralt Solé dirigeix les tasques de recerca per posar nom i cognom a aquests cossos, que ja fa anys que són reclamats pels seus familiars. Ja hi ha 120 famílies que han demanat les exhumacions dels seus familiars i enguany, la UB ha rebut el segon encàrrec per continuar la recerca. 

Els cossos dels soldats i civils republicans, juntament amb restes de soldats franquistes, van ser traslladats al Valle a partir de l’any 1958, sense coneixement dels seus familiars. Dècades més tard, les famílies busquen restituir la memòria i la dignitat dels seus avantpassats i reclamen poder-los treure d’allà. 

En el marc de la Llei de Memòria Democràtica, aprovada el 2022 i impulsada pel Govern d’Espanya amb la voluntat de col·locar les víctimes de la guerra i de la dictadura en el centre de l’acció en matèria de memòria, el Ministeri de la Presidència i Memòria Democràtica ha establert, juntament amb Patrimoni Nacional, un pla dotat amb 650.000 euros per donar resposta a la sol·licitud dels familiars. 

L’equip forense encarregat de la investigació d’alta qualificació i experiència, actua conforme els principis ètics i deontològics aplicant metodologies i protocols universalment reconeguts. Les anàlisis antropològiques i la presa de mostres són després utilitzades per a les anàlisis genètiques a càrrec de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses de Madrid. Una vegada identificades les restes de les víctimes, es procedeix a elaborar els corresponents informes tècnics forenses per entregar les restes a les famílies. Es tracta d’una tasca complexa pel nombre dels enterraments i el deteriorament de les criptes. La caixa 198, procedent de la Capella del Sant Sepulcre, és el primer resultat tangible de l’esforç per recuperar els cossos sol·licitats pels familiars.  

Podreu conèixer els detalls d'aquesta investigació el proper divendres 26 de gener a les 12:00 a l’Aula Magna de l’Edifici Històric, on la historiadora Queralt Solé impartirà la conferència «Del Valle de los Caídos al Valle de Cuelgamuros: entre la memòria, la història i l’arqueologia». L'acte comptarà amb la presentació del rector Dr. Joan Guàrdia.