Concert Cor Argentum de la Facultat de Química de la UB

El Cor Argentum, amb la col·laboració del Cor Eirené de l’Escola de Música de Gràcia, també dirigit per Victor Frigola, ofereix un concert centrat en la “Misatango” de Martín Palmeri, una popular obra del repertori coral

cor argentum

L’any 2024 es commemora el trentè aniversari com a formació estable del Cor Argentum de la Facultat de Química (creat a iniciativa del professor Ramon Companyó, qui ens va deixar el maig de 2014), sota la direcció de Víctor Frigola. El nom d’Argentum fa referència a l’efemèride dels 25 anys del trasllat de la Facultat de Química de la plaça Universitat al Campus Diagonal. Així mateix, argentum és el nom llatí de l’element 47 de la taula periòdica: la plata. Des de la seva creació, han format part del Cor Argentum estudiants, personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis, i personal docent de la Facultat de Química. Actualment, aplega tant membres de la comunitat universitària com d’altres procedències.

El Cor Argentum ha interpretat, entre d’altres, el Rèquiem i la Missa de la Coronació de Mozart, la Missa en sol major de Schubert, el Carmina Burana de Carl Orff, el Glòria i el Credo de Vivaldi, la Cançó d’amor i de guerra de Martínez Valls, les Misses Breus de Butler i Gounod, les Cançons gitanes de Brahms i el Rèquiem de Fauré. Paral·lelament, el seu repertori inclou obres més curtes, d’autors de diversos països, de diversos estils i de diverses èpoques des del Renaixement fins a l’actualitat.

Per celebrar aquest aniversari, el Cor Argentum, amb la col·laboració del Cor Eirené, de l’Escola de Música de Gràcia, també dirigit per Víctor Frigola, ofereix un concert centrat en la Misa a Buenos Aires, més coneguda com Misatango, una versió de la missa en llatí del compositor argentí Martín Palmeri. És una popular obra del repertori coral.

La composició utilitza l’estil melòdic i els ritmes del nou tango, seguint el model d’Astor Piazzolla i la seva instrumentació típica per a mezzosoprano, cor mixt i un conjunt de bandoneó, piano i corda, però inclou elements de la història de la música d’església, com les fugues en el primer i el darrer moviments. L’estrena mundial va tenir lloc el 17 d’agost de 1996 al Teatro Avenida de Buenos Aires. S’ha interpretat i gravat arreu, sovint amb el seu compositor com a pianista, i es considera la seva obra insígnia.

Aquesta obra ve precedida de dues composicions de músics llatinoamericans: una adaptació per a piano a quatre mans de la cançó Libertango, d’Astor Piazzolla, i l’arranjament per a piano i cor mixt del bolero Juramento, del compositor cubà Miguel Matamoros.

El programa inclou també l’actuació, en moments puntuals, d’una parella de ballarins.--

Albert Moyano / Víctor Frigola

 

El programa del concert és el següent: 

Emili Blasco, piano; Llum Colomer, piano; Laura Morales i Dabel Zanabria, ballarins

Libertango, d’Ástor Piazzolla (1921-1992)/ arranjament per piano a 4 mans

 

Llum Colomer, piano; Cor Argentum i Cor Eirené

Juramento, de Miguel Matamoros (1894-1971)/ arranjament per a piano i cor mixt d’Electo Silva

 

Llum Colomer, piano; Paula Colombero, mezzosoprano; Ezequiel Acosta, bandoneón; Laura Morales i Dabel Zanabria, ballarins; Conjunt de cordaCor Argentum i Cor Eirené

Misa a Buenos Aires (Misatango), de Martín Palmeri (Buenos Aires, 1965)

 

 

Enllaços d'interés