Exposició 100 anys del naixement de la Luisa Granero

Una exposició en línia sobre la vida de la professora i artista Luisa Granero

Us convidem a veure l'exposició que commemora el 100è aniversari del naixement de l'artista i professora de la Facultat de Belles Arts, Luisa Granero.

L’any 2024 és el centenari del naixement de l’escultora i professora de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, Luisa Granero.

Amb 16 anys, Luisa Granero va ingressar a l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona i per poder pagar els seus estudis va treballar com a model i ajudant en tallers d’escultors durant tota la carrera.

L’any 1964 es va convertir en la primera dona de l’estat espanyol a obtenir la càtedra de modelat i composició de l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi, futura Facultat de Belles Arts i en la qual va impartir docència fins a la seva jubilació.

Va ser guanyadora del Premi Ciutat de Barcelona el 1966, membre de la Real Academia de San Fernando (Madrid) i de la Real Academia de Santa Isabel de Hungría (Sevilla) des de 1969, de la National Sculpture Society (Nova York) des de 1973 i de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi des de 2006, entre altres distincions i reconeixements.

La seva obra representa una lectura personal dels cànons clàssics enfocant la seva mirada en la figura femenina, sovint vinculada amb la maternitat, a través d’un gest simple i net. La seva producció escultòrica, realitzada amb materials tan diversos com ara la terra cuita, el guix, el bronze i el marbre, constitueix un conjunt que ha estat àmpliament reconegut en diversos museus, així com espais públics.

Va mantenir vincles artístics amb creadors de la talla d’Arístide Maillol, Ernest Santasusagna, Lluís Muntaner, Jaume Otero o Martí Llauradó.

Luisa Granero és una figura que volem i necessitem reivindicar, d’una banda per ser la primera catedràtica d’escultura a l’Estat espanyol, i, per l’altra, per haver aconseguit materialitzar la seva vocació artística, a través d’una ingent producció artística en un moment històric en què el paper de les dones es definia, en línies generals, en l’àmbit familiar. Va trencar, així, el mandat de gènere.

La Universitat de Barcelona manté un fort compromís envers la cultura i les polítiques d’incorporació de la perspectiva de gènere de manera transversal posant de relleu la contribució de les dones al llarg de la història en tots els àmbits de la vida universitària.

Donar visibilitat i reconèixer l’aportació de les dones a la cultura des de l’àmbit universitari forma part de la voluntat política de la Universitat de Barcelona per tal d’avançar en la construcció d’una societat més igualitària en drets entre homes i dones.

Granero és una figura que forma part del patrimoni humà de la Universitat de Barcelona i de la cultura del país, tant en els seus vessants docent i artístic, com per la seva aportació significativa en el seu paper de dona creadora.