UBCUADERNOS CRÍTICOS DE GEOGRAFÍA HUMANA
Consell de RedaccióIndex de títols (castellà/anglès)Index d'autors i col.laboradors

Index de paraules clau Altres índex de Geocrítica: [Scripta Vetera] [Scripta Nova] [Biblio 3W] [http://www.ub.es/geocrit/aracne.htm]


Amb el nom de GEO CRÍTICA. CUADERNOS CRÍTICOS DE GEOGRAFÍA HUMANA s'inicià, el 1976, una publicació bimestral que edità la Càtedra de Geografía Humana de la Universitat de Barcelona, sota la direcció d'Horacio Capel. Els objectius d'aquesta publicació periòdica, explícits des del primer número, foren la crítica de les concepcions teòriques dominants en la geografia, la utilització de la ciència geogràfica com a eina crítica front la realitat social i el desenvolupament d'una "altra" geografia fruit de la creació col·lectiva i de la discussió rigorosa.

En els cent números que s'han publicat des de llavors, GEO CRÍTICA s'ha afermat com una de les sèries bàsiques de la nova geografia hispana i ha assolit un ample prestigi en el si de la comunitat científica internacional, reflectit en les valoracions que s'han fet d'aquesta revista.

Algunes aportacions fonamentals de les noves geografies s'han conegut a Espanya i Iberoamèrica mitjançant les pàgines de GEO CRÍTICA, que gaudeix per aquest raó, d'una popularitat notable entre els estudiosos d'una i altra banda de l'Atlàntic. Debats com el de la unitat de la ciència geogràfica, la dimensió ètica i política dels coneixements  geogràfics, el desenvolupament de la geografia radical, la crítica i valoració dels mètodes quantitatius, les noves tendències científiques en els países anglòfons i germànics, la naturalesa i mètodes de la geografia social i molts altres que han tingut cabuda en les seves pàgines.

La sèrie ha mantingut també una atenció persistent a problemes d'epistemologia científica, a la història de la ciència, a la didàctica de les ciències socials i a l'urbanisme. Això ha fet de GEO CRÍTICA una sèrie molt atractiva i citada no només per geògrafs, sinó també per científics socials, filòsofs i historiadors de la ciència.

En les dues dècades de la seva existència,  la revista s'ha convertit, de fet, en un projecte intel·lectual renovador en el camp de la geografia i de les cièncias socials, que s'ha complementat amb Col·leccions editorials, i amb una pràctica que intenta ser renovadora en el domini de l'Ensenyament i de la Investigació.



UBMenú principal