Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar
25-04-2024

El projecte DNASense: Cap a una avaluació innovadora de l'impacte ambiental a través de l'ADN ambiental i tècniques de teledetecció per monitoritzar la biodiversitat marina

Un consorci internacional de recerca acaba de posar en marxa un nou projecte anomenat DNASense, dissenyat per abordar la pèrdua de biodiversitat marina a través de l'ús de tecnologies emergents com l'ADN ambiental (eDNA) i la teledetecció. El projecte, que es desenvoluparà fins al març de 2027, té com a objectiu establir nous indicadors per a l'avaluació de l'impacte ambiental i millorar el seguiment de la biodiversitat en hàbitats bentònics costaners. 

Un projecte internacional en el marc de la convocatòria BiodivMon 

El projecte DNASense, on participa l’investigador Owen S. Wangensteen, de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona, IRBio-UB, i de la Facultat de Biologia, ha estat un dels 33 projectes finançats per l’associació europea de la biodiversitat Biodiversa+ en la convocatòria BiodivMon, per projectes de recerca dirigits a millorar el seguiment transnacional de la biodiversitat i el canvi dels ecosistemes.    

DNASense és el resultat de la col·laboració entre diversos centres d'investigació europeus. Entre els socis, es troba la Universitat d'Estocolm a Suècia,  el centre coordinador del projecte dirigit per  Francisco Nascimento del Departament d'Ecologia, Medi Ambient i Ciències Vegetals. També hi participaran investigadores de Bèlgica; de Finlàndia; l'Institut Marí d'Estònia, Universitat de Tartu, Tartu, Estònia; i AquaBiota Water Research ABWR AB, Estocolm, Suècia.  

Protegir els ecosistemes marins 

Els ecosistemes marins han experimentat una disminució significativa de la biodiversitat, especialment en hàbitats bentònics costaners, això ha tingut un impacte en el funcionament dels ecosistemes costaners i en serveis clau com la qualitat de l'aigua. Avaluar la pèrdua de diversitat en aquests ecosistemes és costós i requereix la participació d'experts en taxonomia que són cada vegada més escassos. 

DNASense pretén superar les limitacions dels mètodes tradicionals de seguiment, que sovint passen per alt comunitats microscòpiques, mitjançant l'ús de tecnologia d'ADN ambiental i teledetecció per cartografiar la biodiversitat a gran escala. 

El projecte se centra en tres objectius principals: desenvolupar nous indicadors d'avaluació de la biodiversitat a partir de dades d'ADN ambiental, millorar de manera rendible el seguiment d'ecosistemes bentònics i integrar aquests indicadors en eines aplicables a les polítiques de la Directiva Marc de l'Estratègia Marina de la UE. 

Cap a una avaluació innovadora de l'impacte ambiental 

DNASense investigarà les tendències i els factors que afecten la biodiversitat marina, centrant-se en grups poc coneguts com la meiofauna, els fongs marins i els procarionts bentònics. També utilitzarà tecnologies de seqüenciació de llarga lectura per a la seqüenciació directa de l'ADN mitocondrial, corregint d’aquesta manera el biaix taxonòmic associat a altres mètodes d'anàlisi. A més, utilitzarà tècniques de teledetecció per mapar la distribució de la macrofitobentos en diferents tipus de fons marins. 

Els resultats del projecte serviran per millorar les pràctiques de gestió i polítiques relacionades amb la biodiversitat marina. El consorci treballarà estretament amb parts interessades com HELCOM, el Pla d'Acció per al Mediterrani (MAP), la Conferència de Regions Marítimes Perifèriques (CPMR) i la Comissió del Mar del Nord, entre d'altres per posar en pràctica recomanacions a partir dels resultats obtinguts.  

El projecte DNASense representa un enfocament innovador per abordar els desafiaments ambientals i contribuirà a la comprensió i conservació de la biodiversitat marina en un moment crucial per als nostres ecosistemes costaners.