Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar
01-03-2024

Preservant la Vida Marina: projectes de conservació marina per fer front al canvi climàtic

La recerca i conservació dels ecosistemes marins, especialment en un context de canvi climàtic, és imprescindible per mantenir la salut dels oceans i la vida a la Terra. Aquests ecosistemes proporcionen una gran part de l'oxigen que respirem, regulen el clima global, ofereixen aliments i recursos essencials per a milions de persones, i són habitat de diverses espècies de flora i fauna, moltes de les quals encara són desconegudes per a la ciència. El grup de recerca MEDRECOVER de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona lidera diversos projectes centrats en les àrees marines protegides i la restauració marina, amb l'objectiu de comprendre i mitigar els impactes dels canvis ambientals en aquests entorns. 

La recerca de la Dra. Cristina Linares, investigadora principal del grup MEDRECOVER, posa el focus en avaluar les respostes dels ecosistemes marins al canvi climàtic, la pesca i altres pertorbacions locals, amb l'objectiu de predir la seva evolució futura i proposar eines de conservació. La seva recerca ha revelat la importància de les àrees marines protegides com a eines de conservació, coordinant el programa de seguiment de la biodiversitat marina d’espais protegits de Catalunya. 

Seguiment de llarga durada i de creixent escala 

Des de fa dues o tres dècades, el grup MEDRECOVER realitza seguiments de la biodiversitat marina mantenint una filosofia de sèries llargues en la seva recerca, cosa que li permet seguir l'evolució dels ecosistemes marins al llarg termini. Així mateix, el grup coordina el seguiment de la biodiversitat marina en àrees protegides de Catalunya, comissionat per la Generalitat, per diverses espècies, com gorgònies, coralls, algues i briozous. 

Aquestes investigacions han proporcionat una base crucial per a la seva participació en projectes de gran escala com el projecte de ciència ciutadana CORFUN. “Recentment hem participat en el projecte de ciència ciutadana CORFUN, organitzant jornades anomenades Coralligenous weekends a la Costa Brava on els voluntaris van avaluar l'impacte del canvi climàtic en les gorgònies i els coralls. Tot i que els resultats sobre la mortalitat han estat decebedors per l’afectació severa dels coralls, hem vist que la col·laboració amb la ciutadania permet cobrir una àmplia gamma de llocs, on normalment no podem arribar” explica la Dra. Linares. Aquest projecte de ciència ciutadana ajuda al grup MEDRECOVER a comprendre millor l'impacte de les onades de calor en la biodiversitat marina. 

Enfocaments i metodologies innovadores 

La recerca innovadora i diversificada del grup se centra en espècies clau, especialment en coralls, gorgònies i altres organismes com eriçons marins, algues i peixos, per comprendre el seu paper com a estructuradors d'hàbitat i indicadors de la salut dels ecosistemes marins. 

Les metodologies de recerca abasten des de seguiments in situ amb immersió, fins a l'ús de robots submarins i en tècniques com radiotracking i teledetecció per comprendre la connectivitat i contribuir a la conservació dels ecosistemes marins mediterranis, les dades que se n'extreuen permeten fer modelitzacions demogràfiques per predir l'evolució dels ecosistemes marins.  

A nivell experimental, el grup ha dut a terme experiments en aquaris per avaluar com diferents espècies marines responen a les condicions de temperatura i acidificació, complementant així els seguiments in situ. Aquests enfocaments permeten als investigadors entendre millor les dinàmiques dels ecosistemes i predir com aquestes respostes podrien evolucionar en el futur.  

Vulnerabilitat i resiliència 

Els estudis portats a terme fins ara han permès avaluar l’estat d’algunes espècies claus. El projecte CORFUN “Coralligenous weekends” que ha observat una disminució en l'abundància i la talla de gorgònies i coralls. Això té implicacions en la complexitat de l'ecosistema i la possibilitat d'invasions d'espècies: “És cert que, amb una sèrie temporal llarga, s'observen canvis significatius, no només en la desaparició d'espècies, sinó en els canvis d'abundància que afavoreixen espècies amb funcions ecològiques més simples, reduint la complexitat de les comunitats.” Ens explica Cristina. En ecosistemes malmesos s’ha vist com algunes algues invasores prosperen: això és a causa del fet que aquestes espècies invasores troben espais on poder proliferar, per contra, un ecosistema marí sa i ben desenvolupat actua com una barrera que impedeix l’entrada d’espècies invasores. Aquest fet destaca la importància de mantenir l'estat de conservació per prevenir aquests problemes i resistir millor al canvi climàtic. 

Cap a plans de conservació efectius 

Els estudis realitzats pel grup busquen tenir incidència en la presa de decisions polítiques relacionades amb la conservació dels ecosistemes marins. Amb una presència destacada en comissions d'administracions públiques, comissions d'espais protegits i altres instàncies, per contribuir significativament a les polítiques de conservació marina. Alguns dels informes científics han donat suport a iniciatives com la veda de deu anys per la pesca del corall vermell, demostrant la in-sostenibilitat d'aquesta pràctica des d'un punt de vista biològic. 

Lideratge en la conservació marina 

El lideratge de la Dra. Cristina Linares en projectes de conservació marina, juntament els esforços del grup MEDRECOVER, posen en relleu la importància de comprendre i mitigar els impactes del canvi climàtic en els ecosistemes marins. A través de seguiments de llarga durada, l'ús d'enfocaments innovadors i la influència en les polítiques de conservació, el grup busca preservar la resiliència dels ecosistemes marins mediterranis davant dels creixents reptes ambientals.