Logo Universitat de Barcelona CRES. Centre de Recursos per l'Ecologia Social imatge de maquetació
Inici UB imatge de maquetació
Inici apartat
Inici CRES
imatge de maquetació   imatge de maquetació
 

Enrere Taula de vectors Enrere

Aire

Hipòtesis - Informe - Diagnosi - Propostes


Propostes

S'assenyalen a continuació tres tipus diferents de propostes atenent els diferents àmbits de la gestió i el control, la prevenció i el planejament urbà i territorial.

1. Gestió i control. Actualment, existeixen diferents vies per a la gestió de les emissions atmosfèriques que s'estructuren a escala global, intermitja i local. Una part de les propostes de les EM hauria d'anar encaminada, doncs, a enfortir els mecanismes de que disposen els municipis en l'àmbit del control de la contaminació i a assenyalar possibilitats d'articulació amb les demés instàncies polítiques i administratives.

- Concretament, una de les propostes hauria d'anar destinada a plantejar a la administració municipal la seva capacitat com a instrument de pressió destinat a establir mesures preventives de la contaminació basades en les polítiques energètiques. Aquesta funció pot establir-se a través de les diferents estructures polítiques i de cooperació en les que participen els ajuntaments.També cal inclourei iniciatives que a títol exemplar poden introduir-se a través de la modificació de la normativa municipal pròpia.

- Sobre les mesures de control d´emissions de la indústria, existeix una normativa vigent que classifica les activitats industrials en funció de la seva potencialitat contaminant. El Department de Medi Ambient disposa del cens d'aquestes activitats industrials per tal de verificar que les activitats compleixen la normativa. Les propostes en aquest àmbit haurien d'anar a adreçades a la millora de les diferents formes de control administratiu en aquest àmbit, havent-se de distingir, d'una banda, les que poden resultar de les llacunes existents en els diferents nivells administratius i de l´altra les que afecten directament a la responsabilitat municipal.

- Un altre àmbit de propostes hauria d'anar adreçada a la millora de les actuacions vigents en l'àmbit del transport i els seus impactes en la generació de la contaminació atmosfèrica.

2. Prevenció. Igual com es veurà quan es tractin els problemes associats a l'aigua, els residus, l'energia i el transport plantegem ara el tema de la prevenció com a estratègia prioritària d'intervenció de cara a la resolució de les problemàtiques ambientals des de la perspectiva de la sostenibilitat. Per aquest motiu, en les propostes caldria plantejar als ajuntaments tota una sèrie de vies i possibilitats de substitució de productes i combustibles de menor impacte ambiental. Esbossem a continuació els fils conductors d'aquestes propostes:

- Participació dels ajuntaments en iniciatives de canvis i correccions en els processos industrials destinats a incorporar tecnologies de baixa i nul.la emissió de residus així com a emprar energies alternatives.

- En l'àmbit del transport els ajuntaments poden iniciar mesures de suport a la substitució dels combustibles i motors dels vehicles ; Benzina sense plom; combustibles alternatius com l'oli o l'alcohol; catalitzadors de tres vies; motors diesels ben reglats (produeixen 25 vegades menys CO que el motor de gasolina)-;així com també mesures específiques basades en la substitució i/o modificació de la seva flota automòbilística, la potenciació del transport públic i l'introducció de criteris prohibitius de circulació per a determinats vehicles.

- Promoure en el municipi l'estalvi energètic i l'ús d'energies alternatives per a la calefacció i començar un projecte d'actuacions destinada a instal.lar l'energia solar en municipis de titulació pública i municipal en particular. (En la contaminació domèstica és molt important l'ús de carburants menys contaminants en les calefaccions; per tal de reduir l'emissió de SO2, NO2, HC i partícules; contaminants l'atmosfera urbana). (Veure l'apartat sobre l´energia).

- Augmentar l'exigència en la presentació dels documents administratius sobre l'abast ambiental de les noves activitats econòmiques.

3. Planejament urbà i territorial. Un dels mecanismes més adients per a la millora de la qualitat ambiental consisteix en la modificació d'algunes de les característiques del medi destinades a reforçar els elements de l'ecosistema amb capacitat per a reforçar els circuits metabòlics de l'energia i els residus i a prevenir alguns dels processos que incrementen la contaminació. Seguint doncs aquesta línia es configura un conjunt de propostes fortament relacionat amb els temes de medi urbà, medi natural i transport entre les que destaquen les següents:

- Ampliació de la superfície verda (en termes de parcs, jardins, terrasses i places i també d'arbres considerats individualment).

- Preservació de les zones rurals i agrícoles

- Planificació dels usos del sòl en funció a la vulnerabilitat de ser contaminats. S'inclouen aquí normatives específiques de limitació per a determinades activitats a través de les figures de les ordenances en certs sectors o a tot el municipi

- Planificació de la xarxa de trànsit dins la ciutat amb l'objectiu d'alentir els seus impactes en el teixit urbà i la població. Aquesta proposta comporta la potenciació de mesures destinades a potenciar l'ús de la bicicleta i a incrementar la funció del transport públic local interurbà.

- Consideració de mesures de correcció de la planificació territorial en l'àmbit de les infraestructures de transport, principalment en el que fa a les àrees municipals i comarcals susceptibles d'impacte ambiental directe o indirecte a través dels seus efectes en l'augment de la contaminació atmosfèrica.

© ALIÓ-CASTRO-LAREDO. 2000

Enrere Taula de vectors Enrere

Amunt

 
imatge de maquetació    
imatge de maquetació
imatge de maquetació © Universitat de Barcelona Edició: Grup CRES
Última actualització o validació: 17.09.2007
imatge de maquetació