Aliances transversals

D’acord amb l’article 23.1 de la Normativa de creació i funcionament de les estructures internes de recerca i les aliances transversals de recerca de la Universitat de Barcelona, per millorar la interdisciplinarietat i fomentar la col·laboració entre àmbits d’estudi diferents, els grups de recerca poden establir aliances temàtiques temporals, que s’identifiquen com a hubs.

L’article 23.2 estableix que els temes d’aquestes aliances han de coincidir amb línies prioritàries o estratègiques de la Universitat, que responguin a reptes globals actuals.

Exemple adequatHub en Sostenibilitat Global
Hub en Intel·ligència Artificial


A més d’algunes remarques, que tenen a veure amb l’ús de majúscules i els abreujaments, les denominacions de les aliances transversals obeeixen a uns principis bàsics, que comparteixen amb la resta de nomenclatura universitària. A més a més, respecten aquests criteris lingüístics:

  • Segueixen una estructura fixa: el genèric hub, seguit de l’àmbit.

  • Regeixen la preposició en, com a enllaç entre les dues parts del nom, per introduir la relació temàtica corresponent.

  • S’escriuen amb majúscules inicials de noms i adjectius, atès que són entitats constituïdes formalment (amb funcions, estructura i òrgans de gestió propis).

  • El genèric es llegeix amb pronúncia anglesa: amb h aspirada i amb a.

  • No hi ha, per tant, apostrofació de l’article.

    Exemple adequatel Hub
    Exemple no admissiblel’Hub


  • Tenen un abreujament híbrid: conserven el genèric hub com a marca d’identificació i es construeix una sigla per referir-se a l’àmbit. La sigla, en general, correspon a les inicials de cadascun dels noms i adjectius que componen el sintagma.

    Exemple adequatHub SG
    Hub IA


  • Pel que fa a la traducció, els àmbits, que són marcadament descriptius, es tradueixen mantenint la màxima fidelitat semàntica respecte de l’original i la màxima proximitat entre les llengües de partida i d’arribada. El genèric hub es manté en totes les llengües.

    Exemple adequatHub en Sostenibilidad Global [en castellà]
    Hub for Global Sustainability [en anglès]
    Hub pour la durabilité globale [en francès]
    Hub per la Sostenibilità Globale [en italià]
    Hub für globale Nachhaltigkeit [en alemany]



Omnia NominaPodeu consultar la llista completa d’aliances transversals, juntament amb les traduccions al castellà i l’anglès, a l’Omnia Nomina.
Més informació
Universitat de Barcelona (2023). Normativa de creació i funcionament de les estructures internes de recerca i les aliances transversals de recerca de la Universitat de Barcelona (Seu electrònica, 11-10-2023). <https://seu.ub.edu/normativaMilloradaAnunciPublic/showPublicacion/463152> [consulta: 20 febrer 2024].

Universitat de Barcelona (2024). «Hub» [informe lingüístic]. Dins: Omnia Nomina. <https://www.ub.edu/sens-dubte/consultes/hub/> [consulta: 21 febrer 2024].
Darrera actualització: 7-3-2024
Impressió del capítol | Impressió de la pàgina
Citació recomanada:
«Aliances transversals» [en línia]. A: Llibre d’estil de la Universitat de Barcelona. Barcelona: Universitat de Barcelona. Serveis Lingüístics. <https://www.ub.edu/llibre-estil/criteri.php?id=3788> [consulta: 21 maig 2024].
Pujar al principi de la pàgina